Carte pentru copii, dar mai ales pentru părinți. Nimic nu e alb sau negru, toată lumea are și calități și defecte, prejudecățile de grup ne împiedică să apreciem ce e bun la ceilalți și să vedem ce nu e așa bun la noi. Ca adulți, avem alegerea de a ne ține copiii cu forța și a perpetua prejudecățile de grup sau de a-i lăsa liberi, să își urmeze instinctul care nu cunoaște încă asemenea bariere. Tocmai pentru a putea purta discuții pe marginea acestor idei recomandarea mea este pentru copiii de 5 ani bătuți pe muchie. La o vârstă mai mică nu cred că pot vedea altceva decât zânuțe, rochițe roz și zburat pe mătură.
Rozmarie e o zână mică pe care nu o mulțumeau atributele aferente lumii ei, precum bagheta magică, ci voia mai degrabă să încerce alte lucruri, pe care le făceau însă vrăjitoarele, dar nu avea voie. Mama ei le considera pe acestea ori periculoase, ori nepotrivite pentru statutul ei de zână. Or Rozmarie tocmai de acestea se simțea atrasă, pe acestea voia să le încerce și într-o zi se revoltă deschis. Comunitatea se raliază în jurul mamei, care recurge la șantaj parental („eu n-am nevoie de nicio vrăjitoare, spune mama, eu vreau o zână care să fie cuminte și cuviincioasă”) și chiar la gestul extrem de a o da afară din casă. Rozmarie își vede de drum și explorează din plin viața celeilalte comunități. Află astfel că tot ce fusese învățată despre vrăjitoare era fals și că, spre deosebire de comunitatea ei, aceasta era una care îi primea pe cei diferiți. Dar ce face mama? După o vreme în care respinge noile abilități dobândite de fiica ei și speră că aceasta va ajunge la un moment dat să se sperie de noua lume și să se întoarcă, iubirea învinge și pleacă în căutarea fiicei. Iubirea o face să își calce peste prejudecăți și să încerce lucrurile care plăceau atât de mult fetiței ei, până când într-o zi ajunge să se bucure și ea de unele dintre ele și să se bucure de bucuria copilului. Rozmarie are permisiunea de a fi când zână, când vrăjitoare.
Ilustrațiile superbe și foarte expresive aparțin artistului belgian Carll Cneut, multiplu premiat, pe care îl cunoaștem în România și din COLIVIA DE AUR și UN MILION DE FLUTURI, apărute tot la Signatura. Comunitatea zânelor e înfățișată în nuanțe de roz, cea a vrăjitoarelor în gri și negru, expresivitatea comunității care își exclude membrul care vrea să fie altfel mi se pare extraordinară. Cartea conține și un poster cu imaginea fabuloasă de pe copertă.
Pe exact același subiect aruncați o privire și la NU VREAU SĂ FIU MOȘ CRĂCIUN , de Marc-Uwe Kling și Astrid Henn.