În traducere liberă „Sălbatic e vântul”, acesta este un album în care textul visător pălește în comparație cu imaginile incredibile ale drumului vântului prin lume. „Lockdown work”, mărturisește autorul pe coperta interioară, lucrare creată în timp ce corona „sufla peste omenire ca un vânt amar” și aveam nevoie să ne reamintim că există atâta frumusețe pe lume.
Pornește de la Cassi, fetița care a primit cu bucurie darul ploii în RHYTHM OF THE RAIN . Cassi se urcă într-un balon și se lasă purtată de vânt, pe urmele unui stol de rândunele, prin toată lumea. Woooow! a făcut Filip când a văzut imaginea balonului pe fondul cerului în care plutea un nor în formă de dinozaur. Vântul e o putere străveche, mai străveche decât rândunelele, iar ele merg înapoi în timp până la vremea dinozaurilor. Vântul învârte turbinele morilor de vânt, care fac orașele să lumineze în întuneric. Mi-a plăcut că în această ilustrație imaginea în prim-plan a unor mori de vânt moderne e contrastată cu corăbii cu pânze.
Stolul de rândunele fuge din calea unei tornade care smulge o casă, apoi aleargă în fața valurilor spumoase precum coama unui cal sălbatic, care îneacă un far plutitor, și ajung după aceea într-un loc complet diferit, un altfel de ocean, de nisip. Vântul pune în mișcare un deltaplan, pătrunde prin deschizăturile unei peșteri spectaculoase, pe care tot el le-a creat de-a lungul miilor de ani. În fine, rândunelele ajung la o așezare de oameni pe un platou verde, fertil (Tibet?), la sfârșitul călătoriei lor de trei luni și 13.000 de km fără să atingă pământ.
Un băiețel care le așteptase toată iarna sare în sus de bucurie. Rândunelele fac cuib, în curând au puișori și se pregătesc iar de călătoria înapoi, pe aripile vântului, să îi aducă vara lui Cassi. Cassi și Kûn, fiecare locuind la mii de kilometri depărtare, sunt astfel conectați.
De același autor, medaliat Kate Greenaway pentru FArTHER (2013), vedeți și RHYTHM OF THE RAIN , despre călătoria apei prin lume.