Toate bune și frumoase, vedem morala cu ușurință (e frumos să împarți cu alții ce ai), ilustrații drăguțe și haioase, dar finalul e foarte grăbit și suntem plesniți în față cu morala, direct și fals, într-un mod care nu se întâmplă în realitate la vârsta căreia îi este adresată cartea.
Iepurilă înnebunit după morcovi, super egoist, nu mai are loc să doarmă în văgăuna lui de atâția morcovi, așa că merge pe rând la broasca țestoasă, la pasăre, la veveriță și la castor. Foarte amabili, aceștia îi oferă loc în văgăuna lor, dar cum el vine la pachet cu grămada de morcovi la care nu renunță, le strică/sparge/distruge casele care pleznesc literalmente de atâția morcovi. În final ajung toți homeless în ploaie. Bam! atunci realizează Iepurilă că prietenii lui tremurau de frig și rămăseseră pe drumuri din vina lui, pe când el avea casa întreagă și toți morcovii în inventar. Vede brusc lumina și își dă seama că singurul lucru de făcut era să împartă totul cu prietenii - vizuina și morcovii. „Împărțitul făcea ca totul să fie mai bine.” Really???
Iepurilă n-a avut nicio problemă pe parcurs că a distrus casele țestoasei, păsării, veveriței, doar când ajunge la castor pricepe ce a făcut (a fost necesară o acumulare ca să facă click). Ok, să zicem, corespunde cu viața reală. Dar un copil de 3-4 ani câruia i se adresează cartea nu conceptualizează că era vina lui și nu prea îi pasă. Cu atât mai mult să aibă mustrări de conștiință că el avea încă totul întreg la el acasă și să ofere totul celorlalți.
Poate cu încă 2-3 pagini petrecute pe subiectul moralei, cartea ar fi putut avea alt impact. E din cele care nu lasă copii să aleagă, nici măcar nu sugerează soluția, ci le-o predică. Iar pe un copil neobișnuit să împartă, care de obicei e ținta unei astfel de cărți, nu îl ajută o predică. Mie, ca părinte al copilului meu, îmi place din ce în ce mai puțin genul acesta de cărți. El s-a amuzat că iepurele îndesa mulți morcovi peste tot, în rest… Mai târziu, când poate am fi putut discuta pe marginea ei, nu l-a mai atras, pentru că e depășită ca poveste.
NB: Foto sunt din ediția în limba engleză, puteți vedea pe site-ul editurii ediția în limba română .