Carte superb ilustrată, cu o poveste interesantă și amuzantă, care încearcă să explice originea numelor foarte scurte pe care le au chinezii, fără să corespundă însă realității (din câte am citit). Ne bucurăm amândoi că am citit-o, e cu totul altfel.
Povestea curge așa: o femeie dintr-un sat din China și-a botezat primul fiu Tikki tikki tembo-no sa rembo-chari bari ruchi-pip peri pembo, pentru a reflecta poziția specială ca prim-născut. În schimb, cel de-al doilea a primit numele de Chang, care însemna „nimic, insignifiant”. În ciuda avertismentului mamei, cei doi copii se joacă în preajma unei fântâni cu roată și fratele mai mic cade în ea. Fratele mai mare aleargă la mamă, care îl trimite la Bătrânul cu scară să vină să-i scoată copilul din fântână. Ceea ce se și întâmplă, doar că repetiția (în traducere liberă) „… și a pompat apă afară din el, apoi a suflat aer în el, a pompat apă afară din el, apoi a suflat aer în el” indică o oarece dificultate în a-l resuscita. Până la urmă, însă, Chang își revine.
Sperietura i-a ținut câteva luni departe de fântână, dar într-o zi ajung iar în preajmă și de data aceasta, fratele cel mare cade. Când fiul cel mic aleargă la mama să îi spună, pentru că era așa mic, nu reușește să pronunțe tot numele fratelui mai mare, mama îl repede, nu-i dă atenție, într-un târziu înțelege, îl trimite iar la Bătrânul cu scară, pe care după insistențe reușește să-l aducă la fântână. Și iar pompează, iar suflă, iar pompează, iar suflă, dar copilul își revine pe deplin abia după mai multe luni. Totul, conchide vocea povestitorului, din cauza numelui prea lung. Din ziua aceea, chinezii au considerat mai înțelept să dea nume scurte copiilor lor.
Pentru micul meu de 5 ani și 9 luni, cartea a fost și amuzantă și diferită de ce citeam noi de obicei. A cerut să i-o recitesc imediat. Cred că l-a speriat fântâna, în vara aceea tocmai văzuse pentru prima dată cum arată o fântână cu roată, a coborât găleata, s-a distrat cât a vrut. Cred că grija noastră de atunci „ai grijă, nu te apleca, uite ce adânc e, nu te scoate nimeni de acolo”, a căpătat cumva justificare, a văzut prin experiența altora, dar dintr-un loc safe, ce se poate întâmpla. S-a amuzat de numele lung și sonoritatea lui și de personajul Bătrânului cu scară. O scoate periodic din bibliotecă.