În traducere liberă „Leul și șoricelul”, nu e greu de văzut de la prima vedere de ce această carte a luat Medalia Caldecott în 2010. Ilustrațiile fabuloase în acuarelă sunt atât de delicate precum șoricelul, iar mișcarea pe care o exprimă atât de puternică precum leul. Subiectul este fabula din care învățăm că dacă cei puternici îi tratează frumos pe cei aflați în puterea lor, la un moment dat bunătatea lor va fi răsplătită, pentru că cei slabi pot și ei să întoarcă serviciul într-o zi. Cartea poate fi folosită de la vârste mici, mai înainte de înțelegerea moralei, pur și simplu pentru ilustrarea animalelor și a mediului în care trăiesc. Este o carte fără cuvinte, așa că nu contează faptul că nu e tradusă în română.
Mi-e foarte greu să nu descriu fiecare pagină și să nu postez fotografii cu toată cartea. Dar adevărul, dincolo de alte considerații, este că nicio poză nu se compară cu a ține această carte în mână. Admirăm la nesfârșit coloritul junglei, detaliile scorburii șoricelului, firele de iarbă înaltă, sunt în mișcare parcă, suntem acolo, lângă șoricel, când fără să-și dea seama se suie pe leu și sfârșește în ghearele lui. Până acum nu am mai văzut o imagine atât de dramatică într-o carte pentru copii. Leul decide, însă, contra naturii lui, să îi dea drumul, iar când este prins de către vânători, ronțăie plasa de frânghie în care era ținut prizonier și îl eliberează.
Jerry Pinkney a fost distins cu premiul Caldecott (medalie sau finalist) de cinci ori. Citiți și recenziile altor două cărți premiate, NOAH’S ARK („Arca lui Noe”) și THE GRASSHOPPER AND THE ANTS („Greierele și furnicile”).