In a nutshell: vorba dulce mult aduce, mesaj transmis subtil, duios, amuzant și inteligent, sprijinit de ilustrațiile în câteva nuanțe, extrem de expresive, pentru cititori de la 5 ani in sus. Micuții de 3 ani se vor amuza de încercările repetate ale personajelor de a prinde pasărea, care mereu le scapă.
Patru personaje, din care unul pare un copil, pornesc să prindă o pasăre, primii trei echipați cu plase și o colivie. E noapte, ilustrațiile sunt geniale, extrem de simple, în câteva nuanțe de albastru și negru, doar pasărea e roșie. Urmăriți ochii personajelor, sunt foarte expresivi în fiecare scenă. De aici începe un lanț de secvențe repetitive, cheia succesului unei cărți pentru copiii mici, care adoră repetițiile, mai ales cele haioase. Garantat vor cere să fie citită cartea de multe ori și vor învăța pe de rost replicile.
Secvența de aici se desfășoară astfel: când cei trei se apropie de pasăre, cel mic strigă „salut, puiuț”, ei încearcă să-l facă să tacă, unul spune „șșș”, altul „ȘȘȘ” mai tare, cu ochii strânși, al treilea „avem un plan”. Se apropie tiptil de pasăre, numără unu, doi, trei, strigă „ACUM” și… ratează.
După a treia încercare nereușită, cel mic, care nu participase până acum, întinde mâna cu o bucățică de pâine. Ce se întâmplă acum la unu-doi-trei? Apar două păsări și apoi trei. Ceilalți se uită cu uimire cum micuțul e în curând înconjurat de un stol de păsări. Acum e momentul! Își întind plasele, unu-doi-trei și… o iau la fugă, sub privirea mânioasă a unui păsăroi moțat, luându-l de-o aripă și pe cel mic. Și fug, și fug, la lumina lunii, până când văd o veveriță într-un copac. Șșș! Au iar un plan!
Ieri, când am recitit-o, la aproape doi ani de la prima citire, Filip și-a dat ochii peste cap la final, chițăind. Și acum, la aproape 7 ani, tot partea amuzantă este cea pe care o vede. Simt că încă nu îi pot atrage atenția asupra motto-ului de pe coperta interioară a cărții: „Pacea nu poate fi păstrată cu forța, ci numai prin bună înțelegere” (Albert Einstein). Probabil că, dacă îl conduc cu întrebări, într-un final ar putea face legătura între parabolă și cuvintele lui Einstein, dar mai bine îi dau mai târziu oportunitatea să o facă singur.
NB: fotografiile sunt din ediția în limba olandeză, SSST! WE HEBBEN EEN PLAN (2014, Gottmer). Pe website-ul editurii Cartea Copiilor puteți vedea imagini din ediția în limba română .