Una dintre cărțile noastre favorite începând cu 5 ani și 10 luni, atât de adorată încât Filip a compus și o melodie pe care o cântă în stil propriu la pian, cu cartea deschisă și povestind cu voce tare ce se întâmplă, în timp ce se acompaniază potrivit cu acțiunea. Cartea este ilustrată deosebit, cu mult dramatism și în același timp simplu, nu copleșește povestea în sine, care este despre salvarea ultimilor supraviețuitori de pe Titanic. E o perspectivă diferită, binevenită, pentru că focusul nu este Titanic, ci Carpathia și echipajul ei, singurii care au ajuns la timp ca să scoată câțiva oameni din apele înghețate.
Fantastic în legătură cu această carte este că reușește să ofere foarte multe informații extrem de interesante (despre navigație la acel moment, comunicare între nave prin codul Morse și rute transatlantice) și în același timp nu sună a enciclopedie seacă, precum majoritatea cărților despre Titanic, iar ilustrațiile sunt fabuloase, conferă dinamism și sunt pline de emoție.
Autoarea a construit o poveste, prezentând mai întâi personajele principale de pe fiecare navă, cu câteva detalii personale, așa încât pe parcurs ne implică emoțional. Băiețelul meu adoră în principal ilustrația în prim-plan cu fochiștii, de ei a depins în mare parte ca efortul de salvare să aibă loc cât de cât la timp. Remarcabil este că, deși și-au dat seama din calcule că nu au cum să ajungă până se scufundă Titanicul, s-au mobilizat cu toții să atingă viteza maximă posibilă și să pregătească nava pentru potențialii supraviețuitori, iar autoarea a reușit să prindă pe hârtie acest efort supraomenesc. O carte cu totul deosebită.
Și încă ceva: sigur, presupune că se știe deja despre Titanic și micul cititor e suficient de mare încât să înțeleagă ce s-a întâmplat. Cred că și fără se poate, dar cumva, impactul e mai mare în ordinea aceasta.