O carte veselă, pentru 2 ani târzii spre 3, în care animalele sunt invitate pe rând la o plimbare cu barca, devenită clasică pentru mesajul subtil despre toleranță și înțelegere a celorlalți, așa cum sunt ei, dar și despre cum să trăim în armonie unii cu alții. Scris mare, potrivit și pentru un cititor începător.
Domnul Pleașcă avea o casă pe malul râului și uneori se plimba cu barca. Într-o zi, doi copii îl roagă să îi ia și pe ei. Domnul Pleașcă e de acord, cu condiția să nu se certe între ei. Li se alătură pe rând un iepuraș (cu condiția să nu țopăie), o pisică (dacă nu fugărește iepurașul), un cățel (dacă nu necăjește pisica), un purcel (dacă nu se tăvălește peste tot), o oaie (dacă nu mai behăie), niște găini (dacă nu bat din aripi), o vacă (dacă nu tropăie) și o capră (dacă nu lovește cu copitele).
Pentru o vreme, toată lumea se bucură de plimbarea cu barca, în armonie unul cu celălalt, până când nu mai rezistă și se comportă potrivit naturii lor. Barca se răstoarnă de atâta vânzoleală și cad toți în apă. Acum urmează partea prețioasă, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Nu o predică, nu fraze moralizatoare înțelepte despre cum regula enunțată la început era de bun-simț, despre cum trebuie să-i respectăm pe ceilalți, altfel ni se răstoarnă barca tuturor. Pur și simplu toată lumea înoată la mal, se scutură de apă și pornesc spre casă peste câmp, la invitația la ceai a domnului Pleașcă. În jurul mesei, armonia e restabilită între viețuitoarele de toate felurile. La final, domnul Pleașcă îi invită din nou la plimbare, fără alte comentarii. Acceptarea e totală, domnul Pleașcă are încredere că pe viitor invitații lui se vor comporta mai bine, văzând cât de bine este să conviețuiești în armonie, chiar dacă trebuie să compromiți un pic.
Toate aceste condiționări impuse de domnul Pleașcă pot fi privite și ca tot atâtea trăsături pe care adulții le găsesc iritante la copii. Mesajul este unul de acceptare a naturii lor curioase si pline de energie, așa cum sunt.
Cei mai mici cititori pot să recunoască animalele, să se bucure de gălăgia lor veselă, să se amuze când se răstoarnă barca, să observe ce mănâncă sau bea fiecare la masa din final. Pot fi invitați să contrasteze ilustrațiile alb-negru de pe paginile din stânga cu cele color, în nuanțe de verde și galben, proaspete ca o zi de vară, de pe pagina din dreapta.