Filip a iubit și cerut la citit de nenumărate ori între 3 ani și 4 ani și jumătate cele două cărți pe care le avem din seria POVEȘTI DIN PĂDUREA FERMECATĂ, scrisă și ilustrată de Tony Wolf. Cartea cuprinde povestioare de câte două pagini mari, cu ilustrații colorate și detaliate, despre viața locuitorilor Pădurii Fermecate, animalele, care în urma unei mari inundații, sunt obligați să se mute la deal, unde locuiau piticii. Cele două specii învață să trăiască împreună: piticii ajută animalele cu meșteșugurile lor, iar animalele le arată piticilor cum să se distreze.
Prima poveste este despre marea inundație și salvarea animalelor de către pitici cu ajutorul bărcilor și unui lift de coborât din copaci. Urmează cursa cu cărucioare, în care piticului-tâmplar Mușcată îi vine ideea să construiască niște cărucioare cu roți pentru o cursă strașnică prin pădure.
Îi cunoaștem pe piticul-pictor Zambilică și pe piticul Gladiolă, care organizează teatrul de marionete Romică și Julia, trei scoici intrarea. Construirea marelui lift din copac a fost unul dintre capitolele frecvent citite, de maxim interes pentru Filip, care de atunci tot confecționează contraptions de urcat și coborât chestii (update 2023: still going strong). În alt capitol, Ariciul, mare cunoscător al merelor, nimerește la o degustare de cidru în distileria piticilor. Între timp, Stânjenel, piticul magician, lucrează la o pomadă cu potențial miraculos, dar nu-i iese tocmai ceea ce voia.
Piticii sunt meșteri mari, știu să construiască un balon cu aer cald, pentru a oferi posibilitatea de a vedea lumea dincolo de pădure și animalelor care nu puteau zbura sau nu se puteau deplasa prea bine. Apoi piticul-magician inventează un submarin dintr-un borcan, cu ajutorul Brotacului și Mierloiului-de-apă, pentru a recupera de pe fundul iazului o cheie de aur cu care se descuia o ladă importantă.
Altădată, piticii și animalele lucrează împreună pentru a salva pădurea de flăcări. Într-o altă acțiune plină de suspans, un pitic pilot, pe aripile șoimului Falco, salvează echipa de lucru a piticului Gardenie, rătăcită în zăpadă. Sigur că până și un doctor poate fi bolnav, așa că animalele au grijă într-o zi de doctorul Au-mă-doare. În fine, la ideea lui Iepurilă, animalele decid să ridice un monument în semn de recunoștință pentru ospitalitatea piticilor.
Cartea e plină de meștereală, de aceea i-a plăcut atât de mult micului meu, care e mare meșter și inventator declarat. Am petrecut ore întregi descifrând tot ce fac animăluțele, expresiile lor, toate detaliile lumii lor bogate și vesele.
Sunt mai multe volume în serie, din care ZÂNELE și ANIMALELE au fost traduse și în limba română, dar noi mai avem numai URIAȘII .