Alături de cărțile lui Hervé Tullet, cărțile lui Eric Carle contribuie esențial, prin conceptul lor inteligent și interactiv, la dezvoltarea cognitivă a micuților. Aceasta anume ne învață câte ceva despre puterea de concentrare, dar și despre animale domestice, cum arată, ce sunete scot, ce le place să facă.
Ca de obicei, nu ni se înfățișează pur și simplu animalele cu caracteristicile lor. Eric Carle a găsit mereu metode amuzante sau altfel, care să ofere o surpriză și să antreneze atenția și concentrarea în moduri ingenioase. Aici surpriza este oferită de povestea de fond, firul conector, cel al unui păianjen care își țese sârguincios pânza, presupunem undeva la fermă. Firul auriu și păianjenul sunt în relief, foarte atrăgătoare pentru degețele mici și curioase. Pe pagina din stânga este înfățișat câte un animal (cal, vacă, oaie, capră, porc, pisică, rață, cocoș), care îl invită pe păianjen să participe la activitatea sa favorită, iar pe pagina din dreapta îl vedem pe păianjen, care nu răspunde niciodată, ci își vede mai departe de treabă, așa încât la ultimul animal pânza e terminată. Abia acum capătă relevanță musca enervantă (care poate nici nu a fost remarcată până acum) prezentă lângă fiecare animal. Când cocoșul îi propune să o prindă, păianjenul, la fel de tăcut, asta și face. O prinde în pânza lui perfectă, la care se străduise atât. Ce s-a mai amuzat micul meu începând cu a doua citire, când știa deja ce se întâmplă! Mereu îmi arăta musca, celelalte animale nu mai aveau nicio importanță. Ne-am amuzat cu cartea aceasta până pe la 4 ani.
NB: primele foto sunt din ediția în limba română, următoarele din ediția în olandeză, DE SPIN DIE HET TE DRUK HAD (2016, Gottmer), pe care am citit-o noi.