Alături de cărțile lui Hervé Tullet, cărțile lui Eric Carle contribuie esențial, prin conceptul lor inteligent și interactiv, la dezvoltarea cognitivă a micuților. Aceasta anume este probabil cea mai faimoasă în lumea largă, reeditată, făcută po-up, ecranizată etc., datorită diverselor abilități pe care le antrenează: exersarea numărătorii de la 1 la 5, învățarea zilelor săptămânii, antrenarea memoriei, numirea unor fructe, legume și a altor alimente, totul pe fondul poveștii despre ciclul de viață al fluturelui.
Povestea pornește de la un oușor lipit de o frunză, din care iese o omiduță. De îndată omiduța se pune pe mâncat tot ce-i iese în cale. Următoarele 5 pagini, corespunzătoare numerelor de la 1 la 5, sunt tăiate la lungimi diferite, de la cea mai scurtă pentru 1, la cea mai lungă, pentru 5. Pe fiecare este ilustrat câte un fel de fruct, în număr corespunzător. Pentru că paginile sunt tot mai lungi, copilul vede astfel cât adaugi la 1 ca să se facă 2, apoi mai adaugi 1 să se facă 3 și tot așa. În mod distractiv, aceste pagini sunt găurite, pentru că eroul nostru este un viermișor, nu-i așa? Mai mult, găurile adaugă o dimensiune tactilă cunoașterii, ceea ce face experiență mai bogată. În același timp, din text aflăm că omiduța s-a pus de mâncat de luni, până vineri. Sâmbătă, încă înfometată, omiduța mănâncă alte 10 lucruri delicioase, iar duminică doar o frunză verde. Se bagă apoi în cocon și după două săptămâni, iese transformată într-un fluture superb, multicolor.
Cartea aceasta ne-a fost utilă multă vreme, până spre 5 ani. Foto de mai jos sunt din ediția în olandeză, pe care am folosit-o noi.