Familia Șoricel pornește cu rucsacuri în spate spre inima pădurii, în căutarea unei căsuțe potrivite. Adorăm această serie!!! În opinia mea, sunt pe lista obligatorie pentru 2-4 ani. Ilustrațiile măiestre dezvoltă gustul pentru imagini de calitate, textul puțin și nesemnificativ face cărțile accesibile în orice limbă, cei 14 șoricei au toți nume (asta l-a cucerit pe al meu fiu) și pot fi asociate cu hainele pe care le poartă, un excelent exercițiu de diferențiere vizuală și antrenare a memoriei.
Cu rucsacuri în spate pornesc la drum Bunica, Bunicul, Tata, Mama și 10 frățiori și surioare: Brăduț, Codruț, Sânziana, Petruța, Mugur, Merișor, Bujor, Brândușa, Romanița și bebelușul Ghiocel. Se cațără pe munți periculoși (care pentru noi sunt probabil mici pietre), se ascund în desiș să nu-i prindă nevăstuică (pagină care îl impresiona tare pe micul de 3 ani) și traversează un râu rapid până descoperă copacul perfect. Acolo se pun pe treabă, taie bambus și își construiesc o cameră confortabilă pentru toată familia în scorbura de la baza copacului. Apoi aduc apă pe jgheaburi din bambus tăiat pe lung de la cascada din apropiere și își umplu cămara pentru la iarnă (foto mai jos). Apoi iau o masă îmbelșugată în familie și când copiii și bunicii sunt toți în paturile lor, tata și mama rămân să se bucure puțin de liniștea din noua casă.
Fantastic de urmărit în fiecare ilustrație ce face fiecare, expresiile vii ale fețelor, e o mare energie… așezată care se revarsă din cărțile acestea. Tonurile blânde, pastelate, sunt ca o mângâiere.
Mai bine de un an, Romanița, a doua cea mai mică șoricică, a locuit în burtica băiețelului meu. Cerea tot felul de lucruri de mâncare, era mare fomistă și avea nevoie de păstăi de fasole verde să construiască diverse plute și alte asemenea cu care să navigheze pe acolo. De pe la 4 ani și 3 luni, treptat, micul meu nu a mai luat cărțile din bibliotecă, Pettson și Findus au ajuns la putere.