Noi suntem aici - Note despre viață pe planeta Pământ

Esențialul despre planeta Pământ și locuitorii ei, pentru copiii de peste 4 ani (altfel nu pot încă să aprecieze multe dintre imaginile din spațiu și alte explicații), scrisă și ilustrată în stilul binecunoscut de maestrul Creioanelor colorate. Este o încercare foarte reușită de a explica celor mici de tot care sunt lucrurile cele mai importante despre viața pe Pământ. Poate fi folosită și pe post de primă enciclopedie, pentru că desenele sunt mult simplificate.

În opinia mea, mai simplu de atât e greu de imaginat, dacă chiar vrei să înțeleagă totuși copilul ceva. Stilul e ușor și amuzant și invită la discuție, așa încât cititorul adult se poate adapta la nivelul copilului. Deosebirea față de o enciclopedie este că fiecare prezentare conține și un sfat din partea autorului, nedidactic exprimat, ci mai degrabă de bun simț.

Cartea pornește în mod firesc de la plasarea planetei în sistemul solar și în spațiu, după care coboară la sol, arătând compoziția mare/uscat și formele de relief. Pagina despre corpul uman este foarte simpatică (foto), fără denumiri prețioase medicale, ci așa cum învață un copil mic, și cu indicația să avem grijă de el, pentru că majoritatea pieselor nu cresc la loc.

Îmi place maniera în care sunt prezentate lucrurile, de exemplu pe pagina în care sunt înfățișați oameni mari și mici, de toate culorile și formele (foto), ni se spune „nu arătăm toți la fel, nu ne comportăm la fel și nu vorbim la fel … dar nu te lăsa păcălit de asta, toți suntem oameni”.

Cât de plină de considerație este pagina cu un cap uriaș stilizat de copil, în care sunt tot felul de obiecte, simbol al multitudinii de întrebări pe care și le pune un copil, care nu poate exprima bine totul. Este asigurat că dacă are răbdare, va învăța să folosească cuvintele cât de curând.

Genială mi se pare pagina despre trecerea timpului, cu o navă cu motor cu aburi într-o parte și zgârie-nori în alta (foto) - timpul se mișcă repede, nu știi când trece, așa că folosește-l înțelept.

În final, cartea devine personală, tatăl e cel care ține copilul în brațe și îi povestește ce știe despre planeta noastră, îl asigură că va fi mereu lângă el să îi răspundă la întrebări, și dacă nu, restul familiei și restul lumii.

Noi am citit-o pe la 5 ani și jumătate, pentru o înțelegere mai bună, dar și pentru că nu era disponibilă la vârsta primelor noțiuni și atunci am folosit mica enciclopedie în franceză L’ESPACE .

Galerie foto ( 4  ) - click pe poza de dedesubt pentru a o activa.