În perioada 2 ani târzii-3 ani am adorat această serie din care până acum au fost publicate 14 cărți (până în 2020, după care nu am mai urmărit), potrivite după ce trece perioada de molfăire a cărților. Sunt genul de cărți în care toată lumea se comportă drăguț, totul e dulcel și se termină cu bine, Micul Arici e un mic erou care dă și cămașa de pe el (în cazul de față, faimoasa căciuliță roșie de lână) ca să ajute pe alții. Câteva din serie sunt traduse în limba română.
Formula e în general aceeași, acțiunea plasată în preajma Crăciunului (dar și primăvara sau când plouă), Micul Arici primește o misiune sau găsește ceva de făcut și mereu îi sar în ajutor prietenii - Vulpoiul, Bursucul, Iepurele, Șoricina și cei doi copilași ai ei. Căciulița roșie de lână, primită cadou de la Moș Crăciun în prima carte din serie, are și ea parte de aventurile ei.
Ilustrațiile sunt clasice, simple, neaglomerate, animăluțele grăsune și adorabile, cu expresii dulcele (deci nu pentru cei cărora nu le place antropomorfizarea).
Limbajul e simplu, se poate învăța vocabular și se pretează la interpretare teatrală („Micul Arici trase cu toată puterea. Se clătinară și se împleticiră, apoi se răsturnară amândoi…buf!”). Oferă și experiență tactilă - oriunde apare, căciulița roșie de lână este texturată, se simte precum catifeaua.
Am cumpărat prima carte din serie,O ZI DE IARNĂ, în limba română, înainte să am copii, pur și simplu de plăcere, mă gândeam că o să o dăruiesc copiilor unor prieteni! Nu am mai dat-o, până la urmă, și a fost prima povestioară adevărată pe care am citit-o băiețelului meu, pe la 1 an și 9 luni. Cât de mult a mângâiat-o, ce mirare, ce râsete, ce încântare, câte cuvinte repetate după mine, de câte zeci de ori am citit cărțile din serie! Zilnic, până pe la 3 ani și jumătate, când și-a pierdut interesul.