Pyramides et Pharaons (MES DOCS animés)

Face parte din seria MES DOCS animés, o serie de micii enciclopedii în limba franceză pentru 3-6 ani, pe care noi am început să le citim pe la 2 ani târzii, când interesul pentru prima serie de enciclopedii, „Mes petits… à toucher”, a început să scadă. Aceasta anume ne prezintă o mulțime de lucruri de bază despre Egiptul antic.

Spre deosebire de altele din serie, pe aceasta i-am arătat-o pe la 4 ani și 2 luni, pentru că nu a fost interesat (am aruncat eu niște cârliguțe despre piramide, să văd dacă se prinde și nu s-a prins). UPDATE decembrie 2022: a fost ghidul lui de călătorie în Egipt, la aproape 7 ani, conține tot ce trebuie, raportat la parcursul unei astfel de călătorii.

Toate din serie sunt super, dar aceasta e deosebită. Prima pagină dublă ne înfățișează Nilul revărsat și ne dă câteva info despre el, că se află în Africa de Nord, pe care o străbate de la nord la sud și că în fiecare an se revarsă. Suficient pentru vârsta asta, aș zice. O clapetă mare se deschide pentru a înfățișa același tablou cu Nilul în matcă și culturile agricole rămase în pământul fertilizat. Cele trei piramide faimoase se văd la orizont, pe mal sunt case specifice, animație pe râu.

Urmează o pagină dublă superbă cu piramidele, cea mai mare din imagine, a lui Kheops, are clapetă și vedem interiorul piramidei. Cu o clapetă de tras apare Sfinxul pe drumul spre piramida lui Khephren.

În a treia pagină ni se arată cum se construiau piramidele, se trage de o clapetă pentru a deplasa blocul de piatră pe bușteni. Cu o alta ajuți sclavii să despartă un bloc enorm în două.

Sala bogat ornată a palatului e clar diferită decât ceea ce cunosc copiii din alte culturi. Aici ni se vorbește despre familia faraonului și mai ales despre moștenitor. Îl vedem la studiu, sport și joacă - tras cu arcul, mers cu carul, cântat la liră - dacă ridicăm două mari clapete.

Avem și ziua încoronării, tablou fastuos, învățăm despre cele două părți ale coroanei regale (clapetă cu care le suprapunem pe cele două), care reprezintă Egiptul de Sus și Egiptul de Jos, tragem de o clapetă să-l ajutăm pe faraon să-și demonstreze puterea fizică în fața supușilor.

Urmează pagina colosală despre mumifiere. Pe scurt e explicat procesul, fără detalii de speriat. Ni se spune doar că egiptenii credeau că după moarte există viața de apoi, că extrăgeau organele și le depuneau în vase canopice (sunt 4 vase canopice la care se trag „capacele” și se explică ce organ e protejat în fiecare, fără imagini), că apoi corpul era ținut în sare și în final înfășurat în bandaje de in. Cu o clapetă putem vedea cum arată mumia înainte și după bandajare.

Aflăm câte ceva despre principalii zei egipteni în următoarea pagină dublă. Un sarcofag plutește într-o barcă pe Nil și în stânga și în dreapta sunt 5 clapete cu animale, care atunci când sunt ridicate înfățișează zeul pe care îl simbolizează și ce proteja el (Anubis, Sobek, Thot, Hathor, Horus).

Ajungem și la Valea Regilor, aflăm că după o vreme faraonii au renunțat la piramide și acestea sunt noile morminte săpate în stâncă. Frumoasă pagină cu o cameră funerară, un sarcofag uriaș cu patru clapete care arată toate sarcofagele interioare: primul din interior - mumia, care stă în sarcofagul de aur masiv, care stă în cel decorat cu sticlă colorată, care e șezat în cel de lemn poleit cu aur, care în sfârșit stă în cel exterior de piatră. Fresce, basoreliefuri pe pereți, obiecte împrăștiate pe jos cu care erau înmormântați, un sclav luminează cu o torță un perete și dacă tragem de o clapetă putem vedea „pe lumină” fresca.

Scribii regali ocupă următoarea pagină dublă - aflăm despre hieroglife (tragem de o clapetă și se umple peretele de scris, despre papirus și din ce se făcea; Cu ajutorul unei roți pe care o învârtim aflăm cele 4 faze ale prelucrării papirusului și vedem scribii la treabă).

Pagina dedicată muzeului de antichități egiptene conține o sală tipică - roata de pe pagina anterioară învârte un „ecran” cu informații, o clapetă se deschide pentru a afla mai multe despre pisici la egipteni, e o scenă plină, ca de muzeu înainte de corona. Enciclopedia se termină glorios cu un pop-up cu templul de la Abu Simbel.

UPDATE decembrie 2022: pentru că o citiserăm înainte, în jur de 6 ani, când a devenit interesat (mildly, tot romanii și grecii sunt la putere!), a mers complet pregătit în călătoria noastră în Egipt (6 ani și 10 luni). Avea deja limbaj și a înțeles mai ușor explicațiile ghidului. O lua cu el și o scotea când ajungeam într-un loc din cele cunoscute. Apoi era deja pregătit la capitolul zei și animale, Sobek a devenit favoritul lui. Intrarea în Marea Piramidă nu l-a neliniștit deloc, știa deja ce presupune.

Seria are multe cărți, toate fantastice, cu clapete, rotițe, limbi de tras care mișcă tot felul de chestii, plus un limbaj simplu, furculision pentru adultul care nu știe franceză. După ce sunt citite împreună de câteva ori și scenele sunt discutate, nu mai e nevoie de adult, sunt genul de mici enciclopedii care vor fi răsfoite de copii pe cont propriu. I le-am lăsat la îndemână micului după 3 ani și jumătate, până atunci nu avea abilitățile motorii fine să tragă de limbi fără să le rupă. Pentru acest nivel de bază, nu am găsit la momentul respectiv cărți la fel de bogate, dar simplu și sugestiv prezentate, pe piața românească sau în altă limbă cunoscută.

Galerie foto ( 4  ) - click pe poza de dedesubt pentru a o activa.