Le chantier (MES DOCS animés)

Parte din seria de micii enciclopedii în limba franceză MES DOCS animés pentru 3-6 ani, ne învață o mulțime de lucruri de bază despre șantiere și construirea unui cartier. Am început să le citim pe la 2 ani târzii, când interesul pentru prima serie de enciclopedii, „Mes petits… à toucher”, a început să scadă. Still going strong la 5 ani, în paralel cu enciclopedii mai complexe.

O uzină veche urmează să fie dărâmată pentru a crea cartierul Marmotelor. Dacă deschidem o clapetă mare vedem aceeași zonă deja aproape curățată, ultimul zid este dat jos, arhitectul își desfășoară planurile, gardul de protecție este pus în jurul șantierului.

În următoarea pagină dublă, se nivelează terenul cu excavatoare și buldozere. Brațul excavatorului se mișcă, o clapetă trage de un camion. În a treia pagină dublă se toarnă fundațiile. Deja marile gropi sunt săpate, un picamer uriaș sparge un bolovan mare rămas răzleț (se trage de clapetă și „spargem” bolovanul), baraca constructorilor e și ea ridicată într-o parte și putem deschide pereții ca să vedem interiorul: un birou, un spațiu de relaxare, un vestiar și o sală de mese.

Un drum de acces e necesară pentru a permite utilajelor grele să ajungă pe șantier. Se aduc bușteni lungi cu un camion și o parte de teren e curățată. Sub o clapetă mică descoperim niște vestigii galeze, așa învățăm că înainte de a construi ceva se fac cercetări arheologice pentru a vedea dacă nu cumva se găsesc vestigii în pământ. O mini cărticică poate fi răsfoită pentru a afla etapele construirii șoselei.

Pagina dublă a construirii unui pod pe unde trebuie să treacă șoseaua e foarte cool. Cu clapetă putem pune bucata de asfalt care conectează cele două părți de șosea peste râu. Șeful de șantier urmărește pe un ecran imaginile pe care le ia o dronă (pe care o mișcăm cu o clapetă).

Vine și rândul betonului de turnat în fundații. Cu o roată laterală, tamburul betonierei se poate roti. Vine rândul instalării macaralei uriașe care va ridica toate materialele grele de construcție, și pe care o putem ridica trăgând de o clapetă.

Pe pagina dublă următoare, dacă învârtim roata laterală aflăm fazele turnării betonului - mai întâi structura de fier, apoi construirea cofrajelor, turnarea betonului și întărirea. Vine și peisagistul să arunce o privire pentru a putea face planurile.

Apoi vedem cabina macaralei în prim-plan și deschidem clapeta pentru a vedea pe macaragiu în interior. Cu o clapetă, deplasăm platforma pe care sunt încărcate diverse materiale grele.

Între timp, șoseaua e aproape gata. Cu o clapetă revelăm straturile de construcție de sub o șosea (habar n-aveam că sunt atâtea!!!), compactoarele tasează asfaltul. Un alt utilaj se apucă de săpat șanțuri pentru conductele de utilități.

În fine, casele sunt gata la exterior, avem una drept exemplu unde ridicăm patru clapete ca să vedem lucrările la interior - montarea ceramicii, instalațiile, finisarea pereților. Peisagistul lucrează și el la spațiul verde. Cu o clapetă îl putem ajuta să desfacă rulourile de gazon. O ultimă pagină conține un pop-up al cartierului aproape terminat.

Seria are multe cărți, toate fantastice, cu clapete, rotițe, limbi de tras care mișcă tot felul de chestii, plus un limbaj simplu, furculision pentru adultul care nu cunoaște limba franceză. După ce sunt citite împreună de câteva ori și scenele sunt discutate, nu mai e nevoie de adult, sunt genul de mici enciclopedii care vor fi răsfoite de copii pe cont propriu. I le-am lăsat la îndemână micului după 3 ani și jumătate, până atunci nu avea abilitățile motorii fine să tragă de limbi fără să le rupă. Pentru acest nivel de bază, nu am găsit la momentul respectiv cărți la fel de bogate, dar simplu și sugestiv prezentate, pe piața românească sau în altă limbă cunoscută.

Galerie foto ( 4  ) - click pe poza de dedesubt pentru a o activa.