Multiplu premiată și favorită a multor copii, ni se pare și nouă de nelipsit pentru dezvoltarea personală. La noi nu a mers la culcare, pentru că presupune multă activitate, șuierături, plescăituri, dat din mâini și din picioare și multe alte asemenea, care îl activau pe micul de 2 ani prea tare. În schimb, ne-am distrat cu ea în timpul zilei de nenumărate ori. Pentru adulți, bună de activat sistemul dis-de-dimineață, când se trezește micul la 5 și jumătate.
Ce-ar fi să ne propunem să facem ceva absurd într-o zi, ca de exemplu să mergem la vânătoare de urși, cu toată familia? Toată familia, cu copii și cățel, trece mai întâi prin iarbă - cum foșnește ea? Fâșșșș, foșșșș. Apoi printr-un râu (pleosc, pleasc), prin noroi gros (lipa, lip), printr-o pădure (trosc, trasc), ba chiar printr-o furtună de zăpadă (vâjjj, fâșșșș). De fiecare dată sunt exprimate cele două emoții, frica de necunoscut și entuziasmul pentru aventură. După ce trec de toate acestea, familia ajunge la peșteră și dau de ursul fioros. De aici povestea se derulează în sens invers, schimbăm ritmul, sunt alergați de urs și fug înapoi spre casă prin zăpadă, pădure, noroi, râu și câmpul de flori. Ursul, după ei. Abia ajung în casă și încuie ușa în nasul bestiei furioase. Drept sub plapumă se bagă toți, cu mic, cu mare!
Citită cu intonația potrivită, onomatopeele de rigoare, și mișcări corespunzătoare, cartea poate avea un mare efect asupra micilor cititori. În fiecare zi pleacă și ei în aventură, cad și se ridică, le e teamă, dar natura umană îi împinge înainte, aventura îi cheamă irezistibil. Își pot permite să le fie frică de fiecare încercare, din siguranța brațelor noastre. Cu fiecare repetiție a lecturii, teama e recunoscută iar si iar, și acceptată, pentru că știu deja finalul și simt că o pot explora în siguranță. Din perspectivă cognitivă, refrenul care se repetă la fiecare încercare și întoarcerea in sens invers pe același fir al poveștii antrenează memoria.
Ilustrațiile sunt minunate, fiecare aventură e prezentată pe două planșe, una alb-negru, când se contemplă câmpul sau râul sau zăpada, a doua color, în acuarele delicate, când familia se aruncă în vâltoarea încercării.
Puteți să vă inspirați chiar după autor pentru interpretarea textului, la https://www.youtube.com/watch?v=0gyI6ykDwds.