Ce crede oare un păianjen că este o bilă colorată pe care o întâlnește în iarbă? Părerile pot să difere, dar în mod sigur e un lucru minunat. Demn de păstrat. Numai pentru el. O nouă poveste incredibil ilustrată de Frații Fan despre lumea insectelor și nu numai.
Lumea micilor insecte de grădină e tulburată într-o zi de apariția unui obiect necunoscut, pe care noi îl recunoaștem ca fiind o biluță colorată de sticlă cu care se joacă copiii, și pe care insectele îl cred căzut din cer. Ne-au fascinat imaginile prim-plan cu mici locuitori ai unei grădini, precum gărgăriță, molie, viermișori, rădașcă, până și o insectă-bețișor.
După ce iși dă cu părerea ce poate fi și de unde a venit biluța, domnul păianjen cu papion și joben decide că e a lui. Noaptea țese o pânză în jurul biluței și dimineață, profitând că ceilalți nu-și mai aduceau aminte dacă pânza fusese acolo sau nu de la început, o declară a lui. Construiește apoi o expoziție care să pună în valoare „minunea” și permite accesul numai cu bilete, al căror preț îl crește pe măsură ce are succes. Devine bogat, dar treptat vizitatorii nu mai vin și rămâne singur cu comoara. Chiar atunci, lovește dezastrul, o creatură uriașă cu 5 picioare (o mânuță de copil) ridică biluța în aer. Hmmm singur și fără comoară… Păianjenul reflectează ceva vreme și în final, țese un set de pânze între flori, în care se prind multe „minuni” (cârlig de rufe, ceas, agrafă de hârtie, pioneză, pion de șah), cu care organizează o expoziție accesibilă tuturor.
Ilustrațiile, a remarcat Filip la sfârșit, sunt alb-negru, în afara biluței, obiectul dorințelor tuturor și a tabloului final, în care a fost găsită soluția care să mulțumească pe toată lumea și armonia a fost restabilită.
Recomandarea editurii originale este 4-8, un copil de 4 ani se va delecta cu imaginile prim-plan ale insectelor și florilor (nu cred că am văzut până acum păpădii ca acestea, de îți vine să sufli în carte). Noi am citit-o la 7 ani fără o lună și discuțiile au fost altele, pe marginea egoismului și lăcomiei păianjenului, cum s-a simțit prima dată, dacă pierderea celor din jur a fost un preț acceptabil pentru a avea obiectul dorit numai pentru sine. Mă bucur că nu am dat de ea mai devreme, e greu de rezistat să nu o arăți copilului la vârste mai mici de 6 ani, datorită ilustrațiilor fabuloase. Pe de altă parte, e genul de carte care va fi scoasă din bibliotecă la vârste diferite.
Frații Fan au debutat în 2016 cu GRĂDINARUL NOPȚII și de atunci ne-au delectat cu ÎNTRE CER ȘI MARE , CORABIA CU COARNE și PROIECTUL BARNABUS . Sperăm că Humanitas ne bucură și cu traducerea acestei cărți!