În același timp în jurul lumii

Carte bogată în informații fără a fi stufoasă, prin simplul ei concept: reperul de plecare este ora 6 dimineața în Dakar, Senegal, când ni se arată ce face un copilaș la acea oră, după care fiecare pagină înfățișează ce oră este în același timp pentru alți copii din alte zone, în ambele emisfere, fiecare cu activitățile lui, parcurgându-se astfel 24 de ore. În plus, în fiecare ilustrație vedem detalii simpatice despre viața fiecăruia, despre climă, vegetație. În numai 34 de pagini îți poți face o idee despre incredibila diversitate de pe Pământ. Experiența e și mai bogată cu un glob pământesc alături.

Însuși formatul trimite cu gândul la „feliile de portocală” în care împărțim Globul atunci când discutăm despre timp: cartea e îngustă, de aproximativ 13 cm și înaltă de vreo 33 cm.

Începe cu Keita din Dakar, care se trezește la 6 dimineața, să numere peștii prinși de tată în timpul nopții. În același timp, la Benedict în Paris e ora 7, își bea ciocolata caldă înainte să plece la școală. Și tot așa, trecem prin Bulgaria, Irak, Emiratele Arabe, Uzbekistan, Tibet, Vietnam, China, Japonia, Australia, Noua Caledonie, Rusia, Samoa, Hawaii, Alaska, California, Arizona, Mexic, Peru, Brazilia, Groenlanda, insula Fernando de Noronha (lângă Brazilia) și, în sfârșit, mijlocul Oceanului Atlantic. În final, cartea cuprinde informații științifice despre măsurarea timpului și fusurile orare.

Noi am citit-o la aproape 7 ani, am preferat să aștept până când am constatat că Filip are o înțelegere rezonabilă despre cum arată Pământul, așa a avut impact mai mare. A picat perfect în contextul modulului de la școală despre Spațiu și sistemul nostru solar. Dar cred că la fel de bine poate fi folosită cartea și invers, la o vârstă mai mică, tocmai pentru a ajuta la înțelegerea întregului fenomen de bilă care se învârte în spațiu etc.etc., dar și pentru a ilustra diversitatea de pe planeta noastră.

Galerie foto ( 5  ) - click pe poza de dedesubt pentru a o activa.