Uneori poate apărea ceva fantastic în viață, care durează puțin, dar care este atât de intens încât lasă urme adânci în noi și ne schimbă modul de a vedea lucrurile sau poate chiar direcția generală a vieții. Aceasta este, desigur, ce am văzut eu, ca adult, în cartea de debut a Fraților Fan, a căror ilustrații sunt de pe alt tărâm.
Filip s-a bucurat, pe la 4 ani și ceva, de ideea minunată că un grădinar poate sculpta copaci și tufișuri în forme de animale. Ca toate cărțile Fraților Fan, de îndată ce am deschis-o, și aceasta i-a indus o liniște magică, a intrat imediat în atmosfera calmă de noapte. E o carte cu text foarte puțin, care nu se citește chițăind sau pe roluri, ci în care se admiră la nesfârșit ilustrațiile și se poate discuta despre sentimentele pe care le avem când ne imaginăm lumea aceea.
Într-o noapte, micul William aruncă o privire pe geam și constată cu uimire că marele copac din fața clădirii în care locuia fusese modelat în forma unei bufnițe. Unui copil mai mare de 5 ani i se poate atrage atenția asupra clădirii, pe ea scrie „orfelinat”, și se poate introduce ideea sau discuta ce înseamnă asta pentru William. Acest detaliu adaugă o dimensiune în plus încântării copilului, care probabil nu avea prea multe surse de încântare în viață. Treptat, în următoarele nopți, apar în oraș o pisică, un iepure, un papagal, un elefant, un dragon și în final un parc întreg de animale modelate din coroanele de copaci.
După cum se adună toată lumea din oraș să admire animalele sculptate, din ce în ce mai numeroasă pe măsură ce trec zilele și apar unele noi, putem să ne întrebăm dacă nu cumva toți aveau nevoie de puțină încântare în viața lor, iar frumosul este ceea ce ne scoate din grijile zilnice și ne dă speranță. Lumea se mulțumește să se bucure, dar William este cel care îl descoperă noaptea pe autorul minunăției. Grădinarul anonim îl învață cum să modeleze copacii în formele dorite, în final îi dăruiește o foarfecă de grădinar și dispare în noapte. Anotimpurile trec, copacii rămân însă, în forma lor nouă, care produce atâta bucurie, viața oamenilor de acolo și a lui William se schimbase pentru totdeauna, ni se spune.
Micul meu a luat-o literal, William l-a ajutat pe grădinar și a învățat de la el cum să sculpteze coroane de copaci. Am admirat împreună animalele sculptate în coroane, inclusiv pe măsură ce se schimbă anotimpurile. Puțin mai târziu, când va deschide cartea, la 10 sau 40 de ani, poate îl va ajuta să găsească resurse de a găsi bucurie în momente dificile.
După această primă carte, Humanitas ne-a adus și ÎNTRE CER ȘI MARE , CORABIA CU COARNE și PROIECTUL BARNABUS .