Zbor către libertate

Pentru fanii lui Torben Kuhlmann, care până acum ne-a luat copiii în aventuri cu șoricelul Armstrong și pe urmele lui Edison, Lindbergh și Einstein, această carte (cam sec scrisă de Kristen Fulton) se inspiră din povestea adevărată a unei familii est-germane cu doi copii mici care a fugit într-un balon peste Zidul Berlinului, în Germania vestică, la 18 septembrie 1979.

Cartea schițează mai întâi diferențele de trai dintre cele două părți ale Germaniei și trece repede la planul de evadare, cumpărarea cu multă răbdare, pe parcursul unui an, a bucăților de pânză necesare pentru balon, economisirea litrilor de combustibil și în fine fuga în toiul nopții. La final sunt câteva pagini cu detalii despre modul în care au construit balonul, despre Războiul Rece și Zidul Berlinului.

O carte despre o aventură, știu că tânărul meu de aproape 6 ani așa ar vedea-o în mare parte, deja e atras de balonul de pe copertă. De vreo lună, însă, a început să observe și al doilea plan al aventurilor și pune tot felul de întrebări. Va întreba „cum așa?” la pagina despre cum copiii din est stăteau la coadă să mănânce o banană o dată pe an și nu voi ști cât înțelege. O să-mi vadă emoția când o să-i povestesc că și eu și tati am trecut prin asta, au mai apărut în conversații povești despre privațiunile din copilăria noastră. De foecare dată era umit, dar nu afectat cu adevărat, nu încă. Sigur va simți teama băiețelului care trece pe lângă soldații înarmați de la Zid, al căror câine latră la el, pentru că și lui îi e frică de câinii mari. O să i se pară fascinant cum părinții au construit balonul în casă, la mașina de cusut (anticipez multe întrebări despre mecanica lucrurilor aici) și cum totul era un secret. Va pune toate întrebările tehnice din lume la paginile unde balonul e umflat și se ridică. Va asculta cu ochi mari cum combustibilul se termină mai înainte de vreme, așa încât familia nu era sigură, totul petrecându-se noaptea, dacă ajunsese sau nu să treacă peste Zid. O să spună, chiar înainte să dăm pagina ca să vedem dacă au reușit, “le-a reușit, știu eu!”. Nu va înțelege însă care era miza acestei călătorii cu balonul, ci o va vedea ca pe o aventură în balon. De aceea o să mai aștept puțin.

Cartea oferă un prilej bun de a introduce gentil această bucată de istorie recentă și de a deschide discuția, o discuție care se va lărgi în timp și va rămâne deschisă mereu, pentru a-l învăța încet-încet să prețuiască libertatea și privilegiile traiului nostru de azi.

NB: foto sunt din ediția în limba engleză apărută în 2020 la Chronicle Books, pe care o avem noi. Puteți arunca o privire la ediția în limba română pe site-ul editurii Corint.

Galerie foto ( 4  ) - click pe poza de dedesubt pentru a o activa.