În traducere liberă „Un urs polar în zăpadă”, iată o minunată introducere a ursului polar, o carte deosebită prin frumoasa simplitate a prezentării și artei sale, care poate fi imitată de cei mai mici cititori pentru a lucra la propriile colaje.
Prima pagină e complet albă, însoțită doar de propoziția „se află un urs polar în zăpadă”. Al meu fiu de aproape 7 ani a râs plăcut surprins, a înțeles imediat că ursul e alb, zăpada e albă, deci e undeva ascuns. Îi vedem boticul (în cărbune negru) pe următoarea pagină, se pregătește să iasă de sub zăpadă și adulmecă mai întâi. Atât de simplu și sugestiv, lasă imaginația să completeze. Pentru cine știe deja cum arată un urs polar, e un bun exercițiu, pentru cine nu, se construiește anticiparea.
Ursul, ghețurile, peștera, focile, vulpile polare sunt reprezentate din bucăți de hârtie decupată sau sfâșiată pe margini, suprapuse uneori pentru a da senzația de adâncime. Minunat de arătat celor mai mici cititori! Totul e predominant alb, cu câteva nuanțe de albastru glacial, atunci când ursul se uită în apă și se vede pe sine, mai înainte de a plonja. Ne-a plăcut mult imaginea de jos în sus (foto), dinspre fundul oceanului spre suprafață, ne-am așezat pe spate și am ridicat cartea așa încât eram și noi acum pe fundul oceanului și ne uitam în sus la ursul polar care înota deasupra noastră. Filip și-a ales să fie crabul din partea stângă, eu un arici de mare.
Într-o frumoasă închidere a cercului, după incursiunea pe ghețuri, ursul se retrage de unde a venit: pagină complet albă, s-a ascuns în zăpadă.
Pentru noi această carte are și valoare sentimentală, a fost prima pe care a citit-o Filip singur. La el nu au mers cărțile special concepute pentru începători, din cauza conținutului facil. Așa că luăm cărți normale, dar cu text puțin, și atrăgătoare ca și conținut.