În traducere liberă „Să descoperim Roma antică”, cartea aceasta a fost ghidul de călătorie al gladiatorului meu de 3 ani și 5 luni, i-a oferit o poveste pentru tot ce vedea în jur și a constituit baza pentru tot felul de alte povești și discuții. O căra cu el peste tot și o deschidea singur în fața diverselor vestigii romane. Și cu ea în brațe a mers cu mine peste tot. În fiecare an o ia cu el (și acum la aproape 7 ani).
Gâsca Giulia, în armură completă romană, recrutată în armata romană pentru rolul ei și al suratelor ei în salvarea Romei, ne însoțește într-o călătorie în Roma antică: Coloseum, forumul lui Traian, termele lui Caracalla, Panteonul, Circus Maximus, templul lui Jupiter Capitolinul, stadionul lui Domitian, Basilica Julia și o casă romană.
Fiecare temă are două pagini, din care de regulă una este dublă - de exemplu la Coloseum vezi inițial arena cu luptători și se deschid ambele pagini așa încât dedesubt se văd coridoarele subterane și cum au urcat în arenă gladiatorii și animalele. La acel moment, această pagină a avut cel mai mare succes, băiețelul meu mi-a cerut de nenumărate ori să descriu arena și subteranele. Ne-am distrat la terme, textul e haios, sunt tot felul de detalii distractive pentru toate vârstele, deși el e inginerașul lui tăticu', așa că a vrut să știe mai degrabă despre sistemul de încălzire din pereți și de sub podele, cum circulă aerul cald etc. Templul lui Jupiter a fost un hit, pentru că luase foc - micuțul meu a fost șocat, cum, unde e mașina uriașă de pompieri, ce-i asta, butoaie cu apă în care trase de cai? Găleți? Nu hidrant, nu scară telescopică, nu costum ignifug??? L-a impresionat și de atunci până de curând, când voia să se refere la ceva din trecut, care acum e complet schimbat, spunea „pe vremea romanilor” (între timp a dat de THE CAVE BABY și acum spune „pe vremea primilor oameni”).
Bineînțeles că l-am dus la columna lui Traian 😄, evident că nu a fost impresionat, dar când am deschis cartea la pagina potrivită și a văzut echipamentul care așeza diverse secțiuni de coloană una peste alta… wooow! A fost fascinat.
În plus, pe drum gâsca Giulia își pierde câte o piesă din echipament, ba casca, ba pilum, ba gladius, ba scutul prin fiecare planșă, și trebuie descoperite; fiecare planșă are și un joc sau mică activitate; iar la final este o pagină cu abțibilduri.
Sigur că textul depășește cu mult vârsta de 3 ani, dar este genul care poate fi simplificat de către părinte după necesități. Textul și ilustrațiile sunt amuzante și mulțimea de detalii ne ține ocupați mult timp. Băiatul nostru a luat cartea asta din raft singur să o „citească” vreme de 6 luni, aproape zilnic, după care a scos-o periodic din bibliotecă. O ia cu el de fiecare dată când mergem la Roma și a căpătat o nouă relevanță când am pășit efectiv pe arena din Coloseum și ne-am uitat la subterane. UPDATE 2022: O deschide și acum, la aproape 7 ani.