Din categoria „cărți care fac mintea să zburde”, lucrarea „Cele cinci simțuri” a maestrului Hervé Tullet prezintă fiecare simț într-unul din cele mai creative moduri pe care le-am văzut vreodată, pentru cititori mici, mai mari și foarte mari. Punctul ei forte constă în perspectivele diferite din care ne invită să explorăm cele cinci simțuri: văz, auz, miros, pipăit, gust. Fiecare pagină (cam 30 de fiecare) conține foarte scurte remarci, de multe ori amuzante sau cu dublu sens, sau indicații pentru activități.
Unele pagini pot fi cercetate și pot inspira cititori mai mici de 4 ani, pentru altele e nevoie de ceva mai multă cunoaștere, dar toate împing mintea mai departe. Să vă dau ca exemplu „Văzul”. O pagină galbenă cu remarca „mult galben!”, apoi una cu tușe rectangulare în nuanțe de roșu închis („foarte roșu”), una cu dungi orizontale în nuanțe de albastru („albastru! albastru! albastru!)”, una cu pete mari roșu-galben-albastru care se intersectează; urmează ochiul - mai întâi o pagină cu patru fețe, din care una cu un singur ochi în mijlocul frunții, alta cu o gaură neagră în locul unui ochi, alta cu un plasture pe un ochi, alta făcând cu ochiul, iar pe pagina opusă 10 ochi cu iriși de toate culorile („privește-mă în ochi)”; patru pătrate roșii așezate câte două pe linie pot fi exact asta, dar putem să vedem și crucea albă creată de spațiul dintre ele;o pagină are oglindă, ne vedem pe noi înșine; alta are o imagine în nuanțe de roșu închis, cu liniuțe galbene, și suntem invitați să descoperim din ce desen mai mare face parte; expresia „sunt cu ochii pe tine” e ilustrată printr-un cap cu foarte mulți ochi, și în locul urechilor, gurii, nărilor; și tot așa. Secțiunea dedicată pipăitului cuprinde alfabetul Braille.
Indicațiile și invitațiile la interacțiune mi s-au părut în special binevenite pentru un părinte neobișnuit cu acest gen de carte (sau pur și simplu obosit 😄), dar și pentru un cititor începător.
NB: Imaginile de mai jos sunt din ediția în limba olandeză.