Ceva ce nu s-a mai văzut

Cartea aceasta se potrivește tare cu băiețelul meu, care se crede inventator, așa că l-a atras mult de pe la 3 ani și 10 luni, s-a uitat frecvent pe ea până spre 5 ani, a adus-o o dată la citit și pe la 5 ani și 7 luni. Ilustrații haioase, detalii haioase, poveste puternică și veridică despre perseverență și gestionarea dezamăgirii după eșecuri succesive. Mi se pare foarte încurajatoare și educativă pentru copii, într-un fel natural, nedidactic. Plus avem o fetiță în rol de inventator, o schimbare binevenită a stereotipului paternalist.

Fetița are un prieten cățel cu care își petrece tot timpul, ei nu au nume, oricine poate fi în locul lor. Într-o zi îi vine ideea să inventeze ceva nemaivăzut (în original „a magnificent thing”, un pic diferit) și trece la treabă organizat. Face plan, își strânge piesele necesare și se așează pe trotuar, la treabă, alături de cățel. Pagina aceasta e interesantă, mai ales pentru a observa fețele adulților care trec pe lângă ea, majoritatea au niște fețe încruntate, unul care are pungi de cumpărături în brațe din acelea de hârtie sigur o să se împiedice în grămada de junk, o femeie aranjată și un bărbat cu ziar sub braț se uită urât, un băiat pe bicicletă încearcă disperat să evite coliziunea, și ne întrebăm ce o să facă bunicuța cu cadru de mers când va ajunge în dreptul fetiței. Fondul paginii duble e alb, șirul de case necolorat, doar schițate contururile cu negru, numai figurile oamenilor sunt colorate și atrag clar privirea.

Fetița încearcă să meșterească obiectul viziunii ei, iar cățelul o ajută în stil propriu. În vreme ce ea „meșterește și ciocănește și măsoară, în vreme ce asistentul ei apucă și mârâie și mestecă”. Din păcate, nu îi iese așa cum își imaginase. Nu-i nimic, înapoi a treabă! „Lustruiește și răsucește și potrivește”, în timp ce asistentul e de mare ajutor - „se-nvârte și trage și dă din coadă”. Și nici acum nu e bine. Ce-are a face! Pornesc iarăși. A treia oară e un regal comic, o înșiruire de verbe care au legătură cu meștereala, dar care construiesc și suspans și care exprimă o grămadă de activități pe care le pot face copii, poate e o sugestie aici pentru ei? Atâtea verbe descriind activități, încât recomand cartea și pentru vocabularul pe care îl dezvoltă.

Oare ce-o să iasă? Acum trebuie să-i iasă! Îi ies multe obiecte, dar niciunul nu este cel imaginat, cel nemaivăzut. Și acum începe să se înfurie. Începe să se grăbească, să fie brutală cu piesele și cu degetele ei și până la urmă se lovește tare la un deget, ceea ce o face să izbucnească și în final se dă bătută. Detaliu simpatic: atunci când ea urlă de furie, și cățelul ei credincios face pipi pe agregatul defectuos. Criza de furie nu e descrisă, după ce ni se spune că răbufnește, o vedem plângând și dându-se bătută. Atunci prietenul ei cel mai bun, cățelușul, își arată adevărata valoare. O invită la o plimbare.

Pe o pagină dublă (foto) vedem 5 etape ale dispariției furiei și dezamăgirii. Joaca companionului iubit cu alt cățel îi aduce zâmbetul pe buze, câteva baloane colorate o fac să se simtă mai bine, și când ajunge să își cumpere un biscuite, deja simte că furia o părăsise. După plimbare și distanțare, când se uită la cele zece lucruri greșite înșirate pe trotuar, le vede într-o lumină nouă, vede părțile care pot fi folosite pentru proiectul ei nemaivăzut, nu totul e greșit, și se apucă cu un nou elan. Foarte interesant mi se pare și că alte persoane care trec pe acolo apreciază unele dintre lucrurile greșite și văd în ele diverse folosințe (foto). În final, iese lucrul nemaivăzut: o trotinetă cu ataș pentru prietenul ei fidel, exact ceea ce își dorise.

Galerie foto ( 3  ) - click pe poza de dedesubt pentru a o activa.