Casa celor patru anotimpuri

Carte deosebită, care își poate începe călătoria în casele noastre de la 3 ani și ne poate însoți până pe la 8 ani. La 3 ani copilul învață despre culorile primare roșu, galben și albastru și ce poate rezulta când sunt amestecate, precum și cum trec anotimpurile peste o casă cu grădină. Mai târziu va înțelege frumusețea și complexitatea dinamicii de familie, pentru că povestea de fond este cea a unei familii care cumpără o casă părăginită și împreună și-o fac a lor.

Familia alcătuită din mama, tata, Billy și Suzy cumpără într-o zi o casă părăginită, uitată de vreme într-un hățiș de buruieni și înconjurată de copaci. Tatăl vede un semn bun în faptul că o bufniță bătrână își făcuse cuib în pod. După ce diverși meseriași repară ce e greu de reparat, tatăl decide că ar fi frumos dacă ar vopsi casa singuri.

De aici începe să se întrevadă, dincolo de introducerea culorilor și a anotimpurilor, dinamica de familie, cum negociază fiecare și cum ajung la compromis. Fetița propune să o vopsească în roșu, fiind de părere că ar arăta frumos primăvara între florile din grădină. Ilustrația însoțește propunerea lui Suzy, vedem cum își imaginează casa cu pereți roșii și grădina curățată de buruieni, plină de flori și copaci înmuguriți. Fratele ei nu este de acord, lui i se pare că ar arăta mai bine vopsită în galben, cu obloane mov, așa ar străluci vara, în mijlocul verdelui înconjurător. Imaginea din mintea lui este cea a părinților relaxați în șezlonguri, în timp ce copiii joacă tenis. Mama, în schimb, se visează adunând frunze toamna, așa că o casă maronie cu obloane albastre i se pare primitoare, iar tata are în minte o casa verde cu obloane portocalii, care ar apărea veselă ca un pom de Crăciun când curtea va fi acoperită de zăpada iarna.

După propunerile inițiale, urmează runda a doua de negociere. Mama se gândește cum ar fi o casă vopsită în toate culorile, iar copiii vin cu ideea să vopsească fiecare latură în altă culoare, astfel casa va fi „a celor patru anotimpuri”. Tatăl propune să se joace cu toate culorile și să vadă ce iese, așa că merg cu toții la magazin să cumpere ce le trebuie, inclusiv o grămadă de culori. Numai că magazinul are numai roșu, galben și albastru…

Ce putem face cu cele trei culori? Tata știe! În următoarele pagini, micuții pot (re)vedea că din albastru și galben iese verde, din galben și roșu iese portocaliu, din roșu și albastru - mov și din toate trei - maro. Dintr-odată, tatălui îi vine ideea salvatoare, el știe că din toate culorile iese alb și le arată un truc. Urmează pagina cea mai interesantă pentru micuții meșteri, sigur vă vor cere să reproduceți experimentul: un disc de carton vopsit în sectoare de cerc roșu, galben și albastru, care, învârtit rapid cu două sfori din părți opuse, creează iluzia că discul e de culoare albă. Tata vede atunci soluția problemei lor: dacă albul conține toate culorile, atunci casa trebuie vopsită în alb, așa va fi cu adevărat „casa celor patru anotimpuri”. Până și bufnița cea bătrână, care în timpul lucrărilor de renovare fugise în alt loc mai liniștit, se întoarce și își găsește loc într-un copac.

Frumos și ingenios, nu? Poate ajută dacă aveți un mic entuziast al vopsitului de pereți în culori… primăvăratice, să zicem.

În final, nu mă pot împiedica să nu remarc că, în spiritul anilor ‘50, când a fost scrisă cartea, tatăl are toate ideile strălucite și de fapt are rolul decizional în carte. Mama e undeva, lângă copii, propune, dar nu ei se atribuie vocea deciziei.

Galerie foto ( 5  ) - click pe poza de dedesubt pentru a o activa.