Grozavă idee și, din perspectiva mea de adult cu tot felul de pitici pe creier, îndemn pentru tineret să nu asculte atunci când adulții sau autoritățile rezistă la schimbarea lucrurilor care nu merg bine, să împingă limitele, indiferent dacă sunt ridiculizați și nu sunt ajutați. Poate fi și o metaforă a modului în care înaintează omenirea. Tineretul împinge progresul.
În țara în care cerul era prea jos așa încât copacii nu puteau crește prea înalți, păsările nu puteau să zboare, nu existau rachete, avioane, scări, totul era aplecat, inclusiv spinările adulților. Adulții acceptau status quo și deși aveau dureri de spate teribile, nu făceau nimic să schimbe lucrurile. Într-o zi, un copil călare și o girafă își înving amândoi frica și girafa străpunge plafonul de nori. Cățărat pe gâtul ei lung, copilul vede cât e mult spațiu era de fapt acolo. Din acel moment, copiii contestă starea lucrurilor, nemulțumiți și, în ciuda ridiculizării lor de către adulți, insistă și se sfătuiesc până găsesc o soluție. Mai întâi străpung plafonul cu multe bețe lungi și ascuțite, dar acestea nu sunt suficient de lungi, așa că le vine ideea să unească bețele cap la cap și astfel, cu cel mai lung băț văzut vreodată, reușesc împreună (în continuare fără ajutorul adulților), cu un efort extraordinar, să ridice cerul. Lumea mai bună la care visau se întâmplă în sfârșit și adulții refractari beneficiază și ei de pe urma schimbării, pot merge drept.
Ilustrațiile sunt simple și acompaniază bine textul. În plus, suntem moștenitorii acestei lumi - de la început e plasată povestea demult, când cerul nu era departe „așa cum este astăzi”, e ca și cum ni se povestește o bucată de istorie.
Nice touch în final: cum vom ține minte povestea asta? E simplu, de câte ori ne uităm la stele - luminițele lor strălucitoare sunt de fapt găurile lăsate de vârfurile bețelor. Întrevăd o zi din viața băiatului meu în care se va afla într-un impas și se va întreba dacă să meargă contra curentului, și cum va sta el uitându-se la cerul de noapte, va vedea stelele și dintr-odată își va aminti de mesajul acestei cărți.