O poveste ceva mai aparte, aparent (din titlu) despre rezolvarea problemelor, de fapt despre empatie, acompaniată de ilustrații vesele și pline de imaginație. Este despre cum lumea nu te lasă să explici ce problemă ai, ci ți-o iau înainte și îți oferă ce cred ei că ai nevoie și la ce se pricep, fără să te asculte. Nu recomand cartea mai devreme de 4 ani, toată contribuția ei constă în mesaj. Trebuie un pic de experiență concretă de viață, în care să simți deja cum e să te întrerupă cineva și în care poți să comunici dacă dorești ceea ce îți trebuie.
Ursul are și el o problemă. Când încearcă să o expună, inventatorul îl întrerupe, declară că știe ce îi lipsește și îi oferă două aripi din atelierul lui. La fel, croitorul îi leagă la gât o eșarfă, pălărierul îi pune pe cap o pălărie, doctorul îi dă medicamente, vânzătorul ambulant - un talisman norocos, femeia care vinde ochelari - o pereche de ochelari, vânzătoarea de la magazinul de delicatese - un borcan de miere, femeia care ducea un teanc de cutii - o pereche de ghete. Toți par a se pricepe bine la meseria lor și de aceea au încredere că pot ghici dintr-o privire ce lipsește ursului. Nu sunt doar trei situații, ca-n povești, ci multe, așa încât la un moment dat se construiește un crescendo care te face să strigi: dar lăsați-l odată să spună el de ce are nevoie, nu vedeți că nu-l lăsați să vorbească și nici nu l-ați nimerit?
În sfârșit, ajuns în afara orașului, ursul își dă jos toate lucrurile primite și se așează să se odihnească, obosit (psihic, cred eu 😄). O muscă vine la el și îl întreabă ce-a pățit. Deziluzionat, ursul nu mai se așteaptă să îl asculte cineva, dar de data aceasta musculița îl ascultă. Problema ursului era că îi era frică de întuneric și căuta pe cineva care să vină să doarmă cu el în peșteră. Musculița căuta și ea tocmai același lucru, așa că cei doi pleacă bucuroși împreună.
Dincolo de sfatul ascultării celorlalți și a empatiei, mi se pare că ni se transmite și mesajul importanței de a nu renunța să căutăm pe acel cineva dispus să ne asculte cu adevărat, chiar dacă majoritatea celor din jurul nostru nu o fac.
Aceeași colaborare deosebită autor-ilustrator a creat și DE CE ESTE OMĂTUL ALB.