În traducere liberă „Un oraș de-a lungul timpului - de la colonie antică la metropolă uriașă", cartea prezintă evoluția unei așezări omenești în timp. Sigur că relaționarea depinde și de locul unde trăiește micul cititor - foarte bună pentru cineva care locuiește în Europa (mai ales de Vest).
Copilului care locuiește în America de Nord, de exemplu, i se explică, probabil, că e vorba de evoluția unei așezări în Europa, pentru că se pornește de la o cetate din Grecia antică. Copilul care locuiește în România se simte mai aproape, poate, de evoluția Grecia - Roma - castel medieval (deși nu la amploarea arătată), chiar și de paginile despre orașele construite în jurul unei piețe centrale (le poate vedea în vestul țării). Ce vreau să spun este că este necesară o plasare în context, cartea nu poate fi prezentată ca evoluția oricărei așezări omenești, de aceea o recomand pentru minim 6 ani. Cu un copil mai mare se poate discuta de aici și despre diferențele în dezvoltarea așezărilor în diversele părți ale lumii.
Pe prima pagină dublă se trec în revistă momente importante din preistoria așezării și antichitate timpurie (până spre 1000 îdC), după care autorul alege să se concentreze pe anumite perioade: Grecia antică, Roma antică, Evul Mediu, secolul XVII, sfârșitul sec. XVIII, prezentul.
Formula pentru fiecare perioadă este următoarea: prima pagină dublă oferă o priveliște de ansamblu a așezării, cu o scurtă descriere. Se poate petrece foarte mult timp cercetând ce fac nenumăratele personaje. Ca și în celelalte cărți din serie, pe margine sunt identificate unele dintre ele, cu mici explicații. Pot fi căutați apoi în imagine (de către cineva cu multă răbdare!). Pe a doua pagină dublă este adusă în prim-plan o anumită construcție caracteristică perioadei: un templu pentru zeița Demetra, respectiv un ansamblu de terme romane, un castel, o primărie (de oraș dezvoltat din Europa de Vest), o gară pentru primele trenuri cu aburi, un complex comercial.
Dincolo de construcțiile diferite, de reducerea spațiului verde și creșterea orașului pe orizontală și verticală, se poate vedea și că de fapt oamenii sunt conectați în timp, au aceleași dorințe de bază. E interesant de purtat o discuție cu copiii mai mari despre firul care leagă prima așezare cu colibe de paie de complexul comercial.
Ilustrațiile foarte informative și detaliate sunt realizate de Steve Noon, care a ilustrat și STORY OF THE NILE , A STREET THROUGH TIME, A PORT THROUGH TIME și A CHILD THROUGH TIME .